martes, 9 de marzo de 2010

Recursos literaris

"Tot Pensant. Recursos per a l'Educació Infantil."

Manual del Professor. Programa Juguem a Pensar
Irene de Puig i Angélica Sátiro
En coedició amb la UdG i el Grup IREF
Manual per als mestres o els pares que complementa el llibre de contes. S'hi descabdellen activitats que estimulen el pensament dels infants a partir de contes, de jocs i de pintures.
Eumo Editorial

El llibre fomenta, per una banda, la metodologia basada en la democràcia, la tolerància, la creativitat, l'esperit crític, el raonament, i per l'altra, facilita diverses activitats que es poden dur a la pràctica i són molt adients per a la tasca educativa dels docents. El llibre “Tot pensant” a l'Educació Infantil ens ofereix una guia pràctica de recursos per facilitar en els alumnes el desenvolupament de les habilitats de pensament mitjançant els jocs, els contes i l'art. Fomentant, l'exercici del llenguatge, la descoberta del món i la construcció de la pròpia identitat.
En la segona part del llibre, trobem explicades una per una les habilitats de pensament i es mostren les accions a les quals fan referència, tot donant un seguit d'activitats per cada una: jocs i activitats lúdiques, treball amb contes i a través de l'art. Tot això gira entorn els tres blocs de continguts que es proposen a l'Educació Infantil: LLENGUATGE, JO i ELS ALTRES i el MÓN.


"La aventura de oir" de Ana Pelegrín.

“La aventura de oir”, es una obra fonamental per a la divulgació i transmissió en l'aula del conte infantil tradicional. Paraula, memòria oral i escriptura, tradició i recreació, vivències amb comptadors de contes, imaginació, emoció, van i vénen a través de les pàgines, en una nítida obstinació d'implicar al lector en la seva pròpia experiència, d'obrir interrogants, de reclamar la seva participació, fent propostes per a l'expressió oral en tallers i en l'aula, una antologia de contes i una bibliografia actualitzada de les investigacions sobre contes tradicionals conformen aquesta nova edició del llibre d' Ana Pelegrín. Al meu entendre, “La aventura de oir” d' Ana Pelegrín de l'editorial Cincel, és un llibre dedicat a la narració oral, però el que sincerament crec, es que es poden extreure elements interessants per a qualsevol art escènica; sobretot per al teatre de titelles, ja que fa un excel·lent treball d'investigació i exposició sobre els contes populars i els múltiples recursos que en ells podem trobar.
El llibre segons paraules de l'autora, convida a la recerca i a la recuperació de la paraula, establerta, per aquesta vegada, en el conte de tradició oral. Que al seu torn està dividit en tres grans blocs de treball.
El primer esbossa la problemàtica de la literatura oral, la seva relació i supervivència en els contes infantils.
En la segona part, insereix una reflexió sobre el comptador de contes i la memòria col·lectiva i individual.
La tercera part inclou una recopilació de contes de variada procedència.
Per últim, dir que per a mi aquest llibre es pot considerar una autèntica joia literària, ja que pot ser indispensable per a tot bon narrador oral, o bé, per a qualsevol enamorat dels contes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario