lunes, 1 de marzo de 2010

On podem anar a fer pràctiques?

"Pràctiques a Londres"

La Carol va anar a Londres per fer les pràctiques de fi de carrera, i ens ha vingut a explicar la seva experiència.
Va anar a l’escola Vicente Cañada Blanch, en aquesta escola es dona des de P5 fins a batxillerat, i aquesta part del col·legi es regeixen per l’ensenyament espanyol, al costat hi ha les aules de P2 i P3 que es regeixen més per l’ensenyament anglès, tot i que ho volen solucionar per a que tota la escola sigui homogènia.
En aquest col·legi els alumnes poden sortí parlant fins a sis llengües: el castellà, l’anglès, el francès, el gallec, el portuguès i el xinès. Està format per uns 500 alumnes aproximadament, la major part d’aquests, nascuts al Regne Unit amb famílies mixtes.
Les classes en tot moment es realitzen amb castellà, per fer que aconsegueixin un bilingüisme additiu, ja que l’anglès al ser la llengua de la regió el dominen tots perfectament.
Al centre treballen mitjançant projectes, i dins d’aquests projectes donen molta importància a la plàstica i la psicomotriciat, al joc lliure i al pensament raonat.
Però com els nens de P5 adquireixen el llenguatge? La Carol ens va explicar que la millor manera per fer-ho era, llegint molts contes als nens, desenvolupant la seva capacitat expressiva i en cas de que algun nen o nena tingui alguna dificultat, les mestres de reforç els ajuden a posar-se al dia.
En aquesta escola de Londres també tenen diverses estratègies per aprendre a reconèixer les paraules, la mestra escriu la paraula o frase a la pissarra i ells van llegint tots els fonemes fins a formar la paraula o frase, en cas de que els infants no els sàpiguen la mestra sempre els ajuda, repetint el so del fonema; d’aquesta manera els nens van relacionant la grafia amb el seu fonema. A més a més, també conten les lletres i les síl·labes
La Carol també ens a explicat com els nens i nenes aprenen a escriure, i el que fan es a partir del que la mestra ha escrit a la pissarra, els nens ho plasmen en un full copiant, d’aquesta manera adquireixen la grafia de les lletres.
Per acabar voldria dir que he trobat molt oportú la manera que tenen de fer les coses ja que tot ho contextualitzen , d’aquesta manera els i és tot molt més vivencial i els seus coneixements són molt més significatius.

"Pràctiques a Paris"

En un context molt privilegiat (districte 17 zona alta), és on es troba el col·legi Federico Garcia Lorca.La noia que va anar a fer les pràctiques a Paris va venir a l’aula per explicar-nos la seva experiència amb els nens de P-5 d’aquesta escola.
Tots els nens que van a l’escola són fills de pares franco -hispans, per tant tots els nens són bilingües.

La llengua vehicular de l’escola és l’espanyol , tot i que també fan algunes hores d’anglès durant la setmana. Cal dir que és inevitable que molts nens es comuniquin entre ells amb el francès ja que, és la seva llengua materna.

En aquesta escola fan infantil i primària.
La metodologia que s’utilitzava és constructivista, ja que a partir dels coneixements previs, van augmentant els coneixements .
Poden treballar la temàtica mitjançant centre d’interès (aquest és el mateix per a tots els alumnes de l’escola, per exemple el Nadal a Paris), per projectes (sobretot a infantil) i per racons. A primària també treballen mitjançant aquestes metodologies però a més a més també treballen mitjançant llibres de text i fitxes.
Per acabar esmentar que, comencen a treballar l’ escriptura amb la lletra de pal, ja que no es tan difícil per als nens/es. Ja que la psicomotricitat fina no la tenen tan desenvolupada, i per tant a ells no els hi costa tant, pel fet de que la lletra de pal l’únic que han de fer és unir diversos pals per formar lletres.


“Pràctiques a Mèxic”

El passat dimarts 20 d’abril, van venir dues alumnes de tercer d’infantil per explicar-nos la seva experiència, durant el període de pràctiques, a una escola privada a Monterrey (Mèxic), la qual imparteix continguts acadèmics amb castellà i anglès
Les dues practicants van estar a P3 i P4 en una escola on els alumnes són d’una classe mitjana- alta amb una gran influència dels Estats Units.
En aquesta escola s’imparteix classe de matemàtiques, teatre, dansa, psicomotricitat, valors, música, ... cada assignatura la imparteix un mestre diferent, ja que cada mestre s’especifica en una assignatura.
Pel que fa l’ensenyament de la lecto-escriptura la van treballar mitjançant projectes i el nom escrit del nen/a. Al començament feien exercicis més pràctics, un calentament amb explicacions molt clares; posteriorment feien la coordinació. Damunt la taula treballaven amb les mans el concepte “dins i fora” i conceptes matemàtics amb el material específic. Finalment, amb el llibre d’activitats, resseguien línies al ritme de la música, es la metodologia de Paulina Erebalo.
Quan treballaven la lectoescriptura amb el nom propi del nen/a, primer van treballar tot el nom, posteriorment per síl·labes i, finalment, lletra per lletra.
Per concloure, ens van explicar el projecte de Miró, com el varen treballar fomentant la lectoescriptura i la lògica- matemàtica i l’art, a través de conèixer les lletres de l’abecedari de manera significativa. Feien un treball en que l’objectiu era que els nens i nenes veguèssin que hi havia molts materials per poder escriure el seu nom. I treballaven amb paraules soltes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario