sábado, 27 de febrero de 2010

Sinopsis de 10 llibres de l'editorial Kókinos


CONTES D'IMAGINACIÓ

“Enamorados.”

Autor/a: Rébecca Dautremer.
Il·lustrador/a: Hachette Livre.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he seleccionat? És un llibre molt dolç que, com bé diu el títol, parla de l’amor entre les persones. La qüestió és com poden entendre els més petits aquest sentiment, i com ens l’explica l’autora del llibre a través dels graciosos comentaris que fan els protagonistes del conte. Penso què és un llibre molt indicat per introduir aquest concepte als més petits, ja que ho fa de manera divertida i exagerant les situacions plantejades per fer-ho més clar.
les il·lustracions són molt espectaculars i els dibuixos semblen fets pels mateixos nens, mostrant la seva manera de veure les coses, on hi predominen els tons rosats i vermells.

“Papá, por favor, consígueme la luna.”

Autor/a: Eric Carle.
Il·lustrador/a: Eric Carle.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he seleccionat? En aquest llibre, els protagonistes són una nena i el seu pare; també una muntanya, una escala i una lluna que, com totes les llunes de veritat canvia de grandària. Apuntada a la finestra, la nena observa la lluna i vol aconseguir-la, però com que no pot, li demana al seu pare que li porti. Però, per arribar fins a ella fa falta una escala molt especial.
És un llibre que està ple d’imatges sorprenents, collatges de lluminosos colors i pagines desplegables que marquen el ritme de la història per a gaudir amb els ulls, les mans i la ment.

“La gran pregunta.”

Autor/a:
Wolf Erlbruch.
Il·lustrador/a: Wolf Erlbruch.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he seleccionat? Fa una reflexió a una pregunta absent, la qual té moltes respostes. A cada doble pàgina, algú la respon: l’àvia, un ocell, una pedra, els pares, un soldat, un ànec, etc., i expliquen en una sola frase les raons per les quals estan al món.
El dibuix és clar, amb un traç d’una precisió gairebé perfecta, lligada de ple a la personalitat i la resposta de cada protagonista. Una proposta tan acurada que fins i tot, al final, hi ha unes pàgines en blanc perquè cadascú hi anoti-hi les seves raons.

“Me gusta.”

Autor/a: Javier Sobrino.
Il·lustrador/a: Noemí Villamuza.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he seleccionat? Els nens protagonistes trobaran una serena felicitat en el joc, del contacte amb la naturalesa, amb la presència amiga dels demés, amb l’exercici de la imaginació, tot apel·la en aquest llibre al sentits, des del sonor contingut dels seus texts rimats fins les il·lustracions que, en les seves pàgines, dibuixen volums i trasllueixen el gest del llapis de la il·lustradora.
Els dibuixos estan formats per figures compactes on destaquen els seus perfils molt definits sobre el fons del paper, i que incorporen el to poètic i delicat del text. Al tancar el llibre, al lector se li obra una fulla gegant en blanc, on la que pot escriure tot allò del que pugui afirma: m’agrada.

“Don caballito de mar.”


Autor/a: Eric Carle.
Il·lustrador/a: Eric Carle.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he seleccionat? Recorrem el mar amb Don caballito de mar mentre es passeja amb la seva bossa incubadora plena d'ous que en ella ha dipositat Doña caballita de mar. Durant el seu passeig, li surten al pas molts peixos, alguns també s'encarreguen, com ell, de cuidar els ous dels quals sortiran les seves criatures. Sí, és cert que la indirecta no és molt subtil però això té l'avantatge que no queden dubtes del que es vol dir. És un exemple més que, no poques vegades, tots preferim que les moralitats d'un conte estiguin ben clares.
L'originalitat del disseny es que, obsequia segons avança la història, pàgines transparents en les quals es veuen uns joncs, uns esculls de coral, unes algues, darrere dels quals s'oculten diferents animals i els dibuixos són extremats.

“El grillo silencioso.”

Autor/a: Eric Carle.
Il·lustrador/a: Eric Carle.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he sel·leccionat? Aquest relat ens fa veure que realment expressem més afecte a aquelles persones que tenim una afinitat. El personatge principal,en aquest cas, un grill, surt del seu ou i durant el transcurs d’una jornada va trobant diferents animals els quals el saluden i ell intentarà respondre’ls fregant-se les ales, però no faran ni el mínim soroll. I es al caure la nit, quan es troba am una grilla i llavors canta la cançó més bonica que mai havia pogut escoltar.
És un llibre amb un estil expressionista on les imatges a doble pàgina estan construïdes amb forts colors contrastats sobre un fons blanc.
Cal dir, que el llibre porta incorporat el so del grill, que es activat en el moment en que els dos animals es troben.

CONTES DE CONEIXEMENT

“Como todo lo que nace.”

Autor/a:
Élisabeth Brami.
Il·lustrador/a: Tom Schamp.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he seleccionat? És un llibre on es barregen coneixements i imaginació que d’una manera divertida introdueix nous conceptes referents a animals de tot tipus. Els autors juguen amb les endevinalles per fer el llibre més amè i convidar als més petits a ajudar a conèixer els diferents animals. Al final una guia acaba de completar la informació sobre els animals que han aparegut al llibre amb dades bàsiques sobre el seu hàbitat i les característiques més destacades.
Les il·lustracions que acompanyen al text són de gran dimensió i amb molt color.

CONTE DE POESIA

“El otro Pablo.”

Autor/a:
Mandana Sadat.
Il·lustrador/a: Mandana Sadat.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he seleccionat? Ens explica una història, la qual va acompanyada d’il·lustracions que la descriuen i en la que es pot observar que hi ha dos nens que es diuen igual, però un d’ells és preciós, metòdic i puntual, en canvi l’altre Pablo és desordenat, imprecís i despistat, les imatges i els colors ens permeten diferenciar un Pablo de l’altre. La trobada entre ells és un joc de miralls. Un conte entranyable que parla de la trobada i de la diferència i que convida a buscar a l'altre que cadascun duu dintre de si.
És un llibre que ens permet treballar la poesia, ja que un dels Pablo és poeta i ens dóna l’oportunitat de poder extreure del nostre interior la imaginació poètica.

CONTE DE CONILLS

“Endevina com t’estimo.”

Autor/a: Sam McBratney.
Il·lustrador/a: Anita Jeram.
Editorial: Kókinos.
Per què l’he seleccionat? Aquest llibre ens parla dels sentiments, ja que, de vegades, quan estimes molt a algú, mires de trobar la manera d'expressar com són de grans els teus sentiments. Però, tant la petita com la gran llebre de color d'avellana descobreixen, que l'amor no és fàcil de mesurar. Aquesta història va acompanyada de dibuixos, en els que no s’utilitzen colors molt estridents.
És un llibre en el que el protagonista és la llebre, la qual la podem comparar amb la família dels conills, que en aquest cas, és l’animal utilitzat com a protagonista en el blog que hem realitzat el grup.

CONTE D'ABECEDARI

"ABCD"

Autor/a: Marion Bataille.
Il·lustrador/a: Marion Bataille.
Editorial: Kókinos.
Per què l'he seleccionat? Un disseny tan intel·ligent com senzill.
Una manera diferent d'ensenyar la tipografia, converteix l'abecedari en un divertit joc. Cadascuna de les 26 pàgines tridimensionals es plega i es replega.
És un llibre fet amb talent i subtilesa. En cada pàgina les cartolines s'articulen amb flexibilitat i harmonia presentant les lletres de l'abecedari: una A que s’assembla a la torre Eiffel, una B tímida, la senyora C i la seva amiga D jugant a l'amagatall... la X es fa I amb un moviment ràpid del canell...

CONTE ENCADENAT

"Mi vecina està enamorada."

Autor/a: Régis Lejonc.


Il·lustrador/a: Régis Lejonc.
Editorial: Kókinos
Per què l’he seleccionat? Aquest és un conte encadenat. El llibre comença amb una frase i a partir d’aquí s’agafa l’ultima paraula de la frase anterior i es continua la història fins arribar al nen que narra el llibre. És una historia encadenada d’amor on les il·lustracions juguen un paper molt important i la lletra d’imprenta està escrita amb color vermell perquè ressalti sota de les imatges tant fantàstiques que ens mostra l’autor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario